יום שבת, 30 באוגוסט 2008

פירות מורעלים בתיבת הדוא"ל

אם רוצים להתייחס לזכויות האדם ברצינות, עלינו להשליך את פירות העץ המורעל, שהושגו תוך פגיעה בפרטיות העובד, גם במחיר של חקר האמת.
שוב נדרש בית הדין לעבודה למקרה של מעביד, שחודר לתיבת הדוא"ל של העובד ללא רשות: מעסיק שנתבע על ידי עובד שפוטר, חדר לתיבת הדוא"ל שלו והוציא ממנו חומר, שלדעתו תומך בטענתו כאילו העובד עסק תוך כדי עבודתו בפיתוח עסק עצמאי ומתחרה. העובד ביקש לפסול את הראייה בנימוק שהיא הושגה תוך פגיעה בזכות לפרטיות. הרשמת מרגלית מבית הדין לעבודה בתל-אביב דחתה את הבקשה כיוון שלדעתה "מדובר בפגיעה מינימלית בפרטיות העובד ולא ניתן להשיג המטרה של חקר האמת באופן מלא באמצעים אחרים, פוגעים פחות".

המתח בין זכות העובדת לפרטיות לבין אינטרסים של המעסיק בהקשר של תיבות דוא"ל מלווה אותנו בשנה האחרונה, מאז הוגש ערעור על החלטה אחרת של בית הדין בתל אביב בעניינה של טלי איסקוב. במסגרת עבודתי באגודה לזכויות האזרח הגשתי באותה פרשה בקשה להתייצב לדיון כ"ידיד בית משפט". כמו במקרה הנוכחי, גם בעניין איסקוב טען המעביד, כי היה רשאי לחטט בתיבת הדוא"ל של העובדת, כיוון שהודיע לעובדים שהוא מתכוון לעשות זאת לצורך בדיקת וירוסים. הטענה היתה מופרכת על פניה, וכפי שכתבתי בחוות הדעת שהגשתי לבית הדין, יש לקוות שלמעביד של איסקוב יש אמצעים אחרים כדי להילחם בוירוסים: ככלות הכל, זה יכול להיות משעמם נורא לקרוא את כל מה שכתבו העובדים במיילים, ועדיין, מאוד לא יעיל לצורך חסימה של וירוסים.

לפחות במקרה הנוכחי דילגה הרשמת על טענות "ההסכמה" ופנתה לעניין עצמו: האם האינטרס של גילוי האמת מצדיק פגיעה בזכות היסוד של עובד לפרטיות. למרבה הצער הרשמת ענתה על שאלה זו בחיוב. קשה להתפלא על כך שבתי משפט, שבכל יום מתמודדים עם סיפורים חדשים ועם השאלה המטרידה - "מה היה שם באמת?" נותנים קדימות לשיקול של חקר האמת. אלא ששיקול חשוב זה אסור שיהפוך לחזות הכול.

בטיעון נוסף שהגשתי בעניין איסקוב הזהרתי מפני מגמה זו: מחקרים מלמדים על כך, שמקום העבודה בישראל מהווה זירה לפגיעה שיטתית וחמורה בזכות לפרטיות - עובדות ועובדים נמצאים תחת מעקב צמוד וחודרני. על כל מקרה שבו פגיעה בפרטיות של עובדים מניבה ראייה, שמשרתת את "חקר האמת" יש עשרות מקרים של עובדים, שפרטיותם מופרת ללא תוצאות "מפלילות". אבל בדרך כלל עובדים חוששים להתלונן, לא כל שכן לתבוע את מעבידם. כך יוצא, שבתי הדין מתמודדים עם הסוגיה, רק כאשר הפגיעה בפרטיות הניבה ראיות, שמוכיחות לכאורה טענות בדבר התנהלות בלתי תקינה של העובד. במצב כזה מתמודד בית הדין עם סוגיית הפרטיות במקום העבודה, ולקבוע קביעות הלכתיות חשובות כאשר בליבו מנקר ספק, שמא יש ממש בהאשמות שמעלה המעסיק נגד העובד, ושמא הכרעה לטובת הזכות לפרטיות תשבש את חקר האמת ותכסה על מעשים איומים שעשה העובד.

הניסיון מלמד, שחוקים, שנוצרו כדי להגן על הזכות לפרטיות ועל זכויות אדם בכלל, אינם מכובדים ואינם נאכפים. אחד האמצעים שיכולים לשפר את המצב בצורה ניכרת, הוא פסלות ראייה, שהושגה תוך פגיעה בפרטיות. בארצות הברית, למשל, מקפידים על פסילת ראיות בהתאם לדוקטרינה של "פירות העץ המורעל", ויש לכך השפעה מכרעת על האופן שבו מכבדות רשויות החקירה את זכויות הפרט. תילי תילים של חקיקה, תקנות ופסקי דין אינם יכולים להגן על זכויות היסוד, כמו שיכולה לעשות זאת סנקציה, דוגמת פסלות ראייה או חיוב המפר בפיצוי.

החיכוך האינטנסיבי במקום העבודה והחשיפה שנכפית על העובד במשך שעות ארוכות בכל יום בשעות - כל אלה יוצרים גבול דק מדק בין פגיעה הכרחית ומוגבלת בפרטיות, לבין פלישה מיותרת ומשפילה לצנעת הפרט. שמירה על גבול דק זה מחייבת שמירה על כלל הפסלות וראוי שבתי הדין ינהגו כך. עליהם לזכור, שהמקרים המובאים בפניו הם רק קצה קרחון של תופעה נפוצה וחמורה. אם רוצים אנו להתייחס לזכויות האדם ברצינות, עלינו להשליך את הפירות הרקובים, שהושגו תוך פגיעה בפרטיות העובד, ולמעט במקרים קיצונים – לעשות זאת גם במחיר של חקר האמת.

פורסם בגרסה שונה במקצת ב-ynet 5.9.2008

יום ראשון, 24 באוגוסט 2008

אבטחת מאגרי מידע וזכויות אדם - פסיקה אירופאית חדשה

בית הדין האירופי לזכויות אדם: אבטחה לקוייה של מאגר מידע - פגיעה בזכויות אדם.

בית הדין האירופי לזכויות אדם (ECtHR) הורה לממשלת פינלנד לפצות אזרחית בשל כישלון להגן על המידע האישי שלה.
אזרחית פינית שאובחנה כנשאית HIV נחרדה לגלות שמידע רפואי אודות מחלתה דלף לגורמים שונים אליהם פנתה לשם קבלת עבודה. היא פנתה לערכאות בפינלנד ותבעה פיצוי בגין הפגיעה בפרטיותה ואולם נדחתה שוב ושוב בנימוק, שלא עלה בידה להוכיח את הנסיבות שבהן הועבר המידע הרפואי אודותיה. בהתבסס על סעיף 8 לאמנה האירופית לזכויות האדם, המעגן את הזכות לפרטיות כזכות יסוד, פסק בית הדין האירופי, שעצם הכישלון לאבטח את המידע ולמנוע דליפה שלו מהווה הפרה של הזכות החוקתית לפרטיות. נקבע שעל המדינה מוטלת חובה לנקוט באמצעי הגנה יעילים ולמנוע כל אפשרות של גישה לא מורשית למידע רפואי אישי, ואין להטיל על התובעת את הנטל להוכיח קשר בין כישלון זה לבין דליפת המידע האישי שלה. (פסק הדין של בית הדין האירופי נמצא כאן).

מענה ל"מי מפחד מטביעת אצבע"

לא מטביעות האצבע אנו חוששים אלא משלטון שיודע הכול
מי מפחד מטביעת אצבע "בחברה שבה רוב המידע האישי הוא בר השגה"? כך שאל מאמר מערכת ב"הארץ", והמליץ לנו לברך על הקמתו של מאגר ביומטרי, שימנע זיוף תעודות זהות ויסייע למלחמה בפשע.
נתונים ביומטריים, שמקודדים בתעודת הזהות, יכולים להקשות על זיוף התעודה, הגם שמומחים מסתייגים מהרעיון ומעדיפים להסתפק ב"כרטיס חכם" ללא ביומטריה. כך או כך, עדיין לא ברור מדוע יש צורך במאגר מידע ביומטרי, שאין דוגמתו באף מדינה מערבית.

נכון, המדינה מחזיקה במאגרי מידע רגישים רבים. אך מכאן לא נובע, שאין סכנה במאגרים נוספים. שאחרת, ניתן היה לחשוב על מגה-מאגר, שבו תרכז המדינה את כל המידע שלנו – רפואי, משטרתי, פיננסי וכן הלאה. אפשר שמאגר כזה יסייע למדינה למלא את משימותיה ביעילות. אבל הוא ישמש גם למטרות אחרות ויהווה מקור לפגיעה בזכויותינו ובאיכות החיים שלנו.

מידע אישי רב דולף ממאגרי המידע של המדינה. משרד הפנים, שמבטיח לשמור על המאגר הביומטרי החדש, הוא שאחראי לכך שמרשם האוכלוסין מתגלגל ברשת האינטרנט זמין לכל דורש. וגם מאגר המידע ה"מאובטח" של הרשות לאיסור הלבנת הון דלף לאחרונה. העובדה שמאגרי מידע דולפים אינה יכולה לשמש מחסום בפני הקמתו של כל מאגר, אבל היא בהחלט חייבת שיקול חשוב לפני שמחליטים על פגיעה נוספת בפרטיות.

"חוק טבע" נוסף שכדאי לזכור קודם שמקימים מאגר מידע רגיש, הוא שבסופו של דבר המדינה תעשה בו גם שימושים, שחורגים מהמטרות המקוריות. כדי לדעת זאת לא צריכים להרחיק לכת: מאגר המידע הביומטרי תוכנן במקור לצרכי משרד הפנים, אבל מהר מאוד הוחלט להשתמש בו גם בחקירות של עבירות מסוג פשע, ועד שהגיעה ההצעה לממשלה כבר חלה התדרדרות נוספת ונקבע, שגם חשד לביצוע עבירות קלות בהרבה יצדיק שימוש במאגר.

לפני כשנה התנהל במחוזותינו ויכוח ציבורי עז סביב 'חוק האח הגדול', שהתיר למשטרה להקים מאגר מידע ובו נתוני התקשורת של כולנו. במשך חודשים ישבה ועדת החוקה של הכנסת ודנה בהסדרים המדוקדקים, שיגבילו את השימוש במידע הרגיש. והנה, לא חלף זמן רב מאז שהחוק נחקק, וכבר מתברר ש"המשטרה חורגת מ'חוק האח הגדול' ומבקשת לדעת עליכם, הלקוחות, פרטים חריגים". לא ברור מדוע תגלית זו הפתיעה את ועדת החוקה, לאחר שבשנה האחרונה יושבים חבריה כוועדת חקירה בעניין האזנות סתר, ולומדים על הדרכים הרבות והמגוונות שבהן מנצלים לרעה סמכויות רגישות ופוגעים בפרטיות שלא כדין.
וכאן גם נמצא המענה למי ששואל לפשר הפחד מטביעת אצבע. לא מטביעות האצבע אנו חוששים אלא משלטון שיודע הכול. מעקב מתמיד ואובדן שליטה על המידע האישי שבידי המדינה – אלה הם סימני ההיכר המובהקים של מדינת משטרה. "מידע הוא כוח", וכוח מוחלט משחית באופן מוחלט. בדמוקרטיה הכוח חייב להיות מוגבל ומבוזר, וכך גם המידע שמרכזת המדינה אודות נתיניה. וזו הסיבה שאנו מבקשים לשמור את טביעות האצבע שלנו לעצמנו גם כשאין לנו דבר להסתיר.

יום ראשון, 10 באוגוסט 2008

על יתרונות הטכנולוגיה

מומחי IT רבים שהתראיינו השבוע יצאו נגד ההחלטה של הממשלה. אבל במקום אחד מצאתי דווקא מומחה שמצדד. בכתבה בדיילי-מיילי 4.8.2009 מצאתי את זה: "נעם קפלן, מנהל המגזר הציבורי ב,EDS ישראל, מסר: "צריך לבחון את הנושא משני היבטים - ההיבט הביטחוני וההיבט של מתן שירותים. משני ההיבטים הצעד בהחלט מבורך מהטעמים הבאים: מהפן הביטחוני של מדינה מוכת טרור, יש לזה ערך רב שכן ניתן לראות מי מעורב והיכן; מההיבט של מתן שירותים - זה פותח בפנינו אופציות רבות לשירות טוב יותר לאזרחים, יכולת מימוש מרחוק בל צורך להגיע פיזית למשרים המספקים שירותים, הכל ממוחשב ויהיו פחות תורים. לגבי החוששים מ-'אח הגדול', זוהי תופעה מתקדמת בכל העולם ואין צורך לעמוד כנגדה, אלא לקחת ממנה את היתרונות. כל מי שמגיע לארה"ב – נלקחות ממנו טביעות אצבע. אז למה ששם יהיה מאגר ואצלנו לא?".

חיפשתי קצת. מי זה EDS? ובכן, זו חברה שהתמודדה על המכרז הראשון של ת"ז חכמה ב-2002. באותו מכרז זכתה HP ואז הגישה EDS עתירה שהביאה לביטול המכרז (ראו למשל: גלובס 16.12.2007) . קרוב לוודאי שבמכרז הבא על תעודות הזהות שוב לא תהיה יריבות משום שבינתיים נרכשה EDS על ידי HP, ושתיהן גם יחד עשויות למצוא בפרוייקט הטכנולוגי הזה יתרונות משמעותיים.

יום שבת, 2 באוגוסט 2008

האח הגדול - ידיעות משם ומפה: רשימה של כל הידיעות שהתפרסמו

הנהלת רכבת ישראל דורשת מהעובדים מידע אודות עברם הפלילי; נציגי ועד העובדים הורו להם שלא לשתף פעולה - TheMarker 14.1.09: אגף הביטחון ברכבת ישראל שלח בימים האחרונים לעובדי החברה טפסי "הסכמה על מסירת מידע על רישום פלילי", בהם נדרשו העובדים להסמיך את משטרת ישראל למסור לידי הרכבת מידע אודות הרישום הפלילי שנרשם לחובתם, אם בכלל, במאגרי המשטרה. בתגובה, טוענים ברכבת, נציגי הוועד הורו לעובדים לא לחתום על הטפסים.
You Are Being Watched ACLU Blog- מכת מצלמות המעקב מתפשטת גם בארצות הברית. אתר חדש עוקב אחר העוקבים http://www.youarebeingwatched.us/.
.
ועדת גוגל למינוי שופטים: איך פסק הדין שלך יהיה ראשון באינטרנט? הארץ 13.1.09 - שופטים שיודעים לקדם את עצמם בתקשורת, למתג את עצמם כמומחים בתחומי נישה כמו פירוקים וכינוסים וקניין רוחני, יבלטו לא רק בעיני הקורא, אלא גם בפני ועדות הקידום כשירצו לשדרג את מעמדם המקצועי. פסק דין שיופיע ראשון בגוגל עשוי להקנות לכותב שלו אזכורים רבים בפסקי דין או בכתבי טענות אחרים, אף אם לא מדובר תקדים חשוב.
.
בחסות המאבק בפורנו: סין הסירה בלוגים פוליטיים הארץ 12.1.09: - מאז תחילת המלחמה נגד פורנו באינטרנט, הסירה סין 91 אתרים בשל הצגת תכנים פורנוגרפים ו"גסים", כך הודיעה התקשורת הממלכתית הסינית. אולם, אז יום שישי התברר כי גם פורטל הבלוגים הפוליטיים, Bullog.cn מפורסם אינו נגיש מאז יום שישי.
.
מיליוני מסמכים נעלמו מהבית הלבן; האם בוש וצ'ייני רוצים לשכתב את ההיסטוריה? הארץ 7.1.09: כ-300 מיליון מיילים שנשלחו לממשל ועל ידו נעלמו בצורה מיסתורית. היסטוריונים חוששים שהנשיא וסגנו מנסים להסתיר פרטים מביכים.
חופש הביטוי מהשטח - עומר טנא TheMarker 6.1.09: באופן טבעי יוצר המילבלוגינג בעיה של ביטחון שדה. חיילים עלולים לחשוף באמצעותו טקטיקות, אמצעי פעולה ואמצעי לחימה, ועל ידי כך לפגוע בביטחונם ובביטחון חבריהם ליחידה. ואולם מול הבעיה הזאת ניצבים אינטרסים משפטיים חזקים, כמו חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת. נראה שבעניין זה הטכנולוגיה תגבר על כל פקודת מטכ"ל.
.
האיחוד האירופי רוצה לחדור למחשבי האזרחים ynet 5.1.09: במסגרת תוכנית ללחימה בפשיעה המקוונת באיחוד האירופי, המשטרה תוכל לשלוח סוסים טרויאנים לגולשים ולעקוב אחריהם ללא צו.
.
סין מאשימה את גוגל בהפצת פורנו הארץ 5.1.09 - שבע סוכנויות ממשל שונות ישתפו פעולה בקמפיין "לטיהור הסביבה התרבותית של האינטרנט ולהגנת ההתפחות הבריאה של קטינים", נמסר ממשרד המידע של הקבינט הסיני. סורנוגרפיה אסורה בין על פי חוק אם כי האינטרנט מציב אתגר משמעותי גם למדינה, שידועה בסינון התכנים הקשוח שלה.
.
סין נגד גוגל והאתרים הגדולים: מפיצים תוכן גס - ynet 5.1.09 : ממשלת סין, המפעילה צנזורה על הרשת, טוענת כי האתרים הגדולים במדינה, בהם מנועי החיפוש גוגל ובאידו, לא מפעילים מספיק סינון נגד תוכן גס
.
סין חסמה את הגישה לאתר ה"ניו יורק טיימס" - הארץ 21.12.08: מוקדם יותר השבוע הגן דובר מטעם משרד החוץ על זכותה של ממשלת סין לצנזר אתרים שתוכנם נתפס על ידי הממשלה כלא חוקי. לדבריו, גם ממשלות אחרות מגבילות את השימוש באינטרנט.
איך מעלימים את התוצאות המביכות בגוגל? - אדר שלו Ynet 21.12.08: חיפשתם את עצמכם בגוגל ומצאתם תמונות ואתרים מביכים? תמורת כמה אלפי שקלים, חברות למיתוג אישי באינטרנט ישמחו לעזור לכם לשנות את התמונה הזו.
משרד החינוך מציג: מבחן השתן ומיתרי הקול - רותי סיני הארץ 15.12.08: סטודנטים להוראה נדרשים לעבור בדיקות רפואיות מקיפות: "אני רק לומד. משרד החינוך אפילו לא הציע לי עבודה. מה הוא תוחב את האף?"

האח הגדול עינו סגורה - שחר אילן הארץ 15.12.08: מה קרה מאז שעבר חוק האח הגדול לפני כשנה ועד היום? לא הרבה. חברות הטלפון מאוד לא מתלהבות למסור את מאגרי המנויים שלהן למשטרה כדי שירוכזו שם במאגר מידע אחד גדול.

חוק האח הגדול אושר בוועדת חוקה - שחר אילן הארץ 14.12.08.

סוני אספה מידע על קטינים ותשלם מיליון דולר - ynet 14.12.08: מה קרה מאז שעבר חוק האח הגדול לפני כשנה ועד היום? לא הרבה. חברות הטלפון מאוד לא מתלהבות למסור את מאגרי המנויים שלהן למשטרה כדי שירוכזו שם במאגר מידע אחד גדול.
התקנות לבניית מאגר נתוני תקשורת במשטרה עלולות לפגוע באינפורמציות שחל עליהן חיסיון - Dailymaily 12.12.08: כך קובל עו"ד פינצ'וק, בשיחה עם DailyMaily ● לדבריו, עד כה הפרה המשטרה את כל החוקים בניסיונה לצותת ולעקוב אחר כולנו, ואין סיבה שגם הפעם היא לא תחרוג מסמכויותיה
Liberty warns against expensive and unnecessary ID card
גוגל תחוייב בשנית למסור פרטי בלוגר משמיץ
רשות המסים תחויב לפרסם מידע על נישומים שביצעו הסדרי כופר
הסכם ת"ז חכמות - בתוך כשבועיים
האח הגדול מפקח על הכבישים
Privacy is Not Partisan
אדם שראה שמצלמים אותו ולא מחה - ייחשב כמסכים לפרסום תמונתו ברבים
רשות שדות התעופה מחפשת מצלמה משוכללת במאבק נגד חאפרים
בית משפט בארה"ב: צריך צו כדי לעקוב אחר אדם באמצעות הסלולרי שלו
פסק דין בארה"ב: גם דואר זבל הוא חופש ביטוי
Virginia Court Strikes Down Anti-Spam Law
מלחמת הדפדפנים ופרטיות גלישה
תוכנית בבריטניה: לעקוב אחר תנועתם של מיליוני נהגים ביום

יום שישי, 1 באוגוסט 2008

דולף דולף הדלף ממאגרי מידע

.

אל תשתתפו בניסוי - אמרו לא למאגר הביומטרי

CC By Daehyun Park